Det thailändska köket
Thailändsk mat skiljer sig avsevärt från europeisk. Det thailändska köket är unikt, men har fått influenser från både öst och väst. Nya matlagningsidéer har uppstått under årens lopp.
Metoden att steka och fritera kom från Kina. Från Indien har många kryddor hämtats. Det finns många olika variationer på maten och många ingridienser. Basen är som hos oss kött, fisk, grönsaker, skaldjur, m.m., men det är de annorlunda ingredienserna och kryddorna som gör att man uppnår en harmoni av smaker, samt hur maten läggs upp. När man tänker på thai-mat tänker man ofta att den är starkt kryddad, men det finns flera maträtter som är milda. Portugisiska missionärer förde med sig chili från Sydamerika till Thailand på 1500-talet och det var då den starka maten började tillredas. Om man skall särskilja det thailändska köket från andra med ett ord så är det doft. Doften kommer från en unik balans av ingredienser, speciellt färska örter som olika former av basilika och koriander samt citrongräs, tamarind och limeblad. Som många andra asiater gillar thailändare chilipastor, många mycket starka trots att knappt några kryddor över huvud taget används. Mustighet kommer från vitlök, lök, galangal och kokos. Sötma kommer från bla. palmsocker som balanseras med sälta från fisksås och räkpasta. |
Kött, kyckling, fisk och skaldjur kombineras med med ett stort urval av grönsaker som tillagas snabbt under hög värme i wok vilket gör att de behåller sin krispighet. Man kan även särskilja ett kök med hjälp av de ingredienser som inte används och för det thailändska köket är det alla former av mejeriprodukter inklusive ost samt bröd. I västvärlden är det vanligt att det serveras endast en varmrätt per måltid och vid finare middagar eller på restaurang en förrätt, en varmrätt och en efterrätt. Men i Thailand äter man minst 2-3 förrätter som alla serveras på samma gång och alla äter av allt. Efter förrätten äter man flera huvudrätter, även de serveras på samma gång och alla äter av allt. Man skall helst inte blanda flera maträtter, utan ta lite ris eller nudlar och lite av en rätt, äta upp, och sedan i stället ta på nytt flera gånger. Till maten dricker man vatten eller öl. Till sist är det en efterrätt som serveras som oftast består av tropiska frukter. På restauranger sitter man oftast vid bord och äter. Hemma sitter man mestadels på golvet och äter med familjen. Bestick är gaffel och sked men också pinnar ibland. Ingen kniv behövs p.g.a. att kött och grönsaker ofta är färdigskivade i små bitar. |